2010. június 22., kedd

Sarti felé Szerbián és Bulgárián keresztül

Sokunknak nem tetszik, ahogy a macedón vámosok rendszertelenül ugyan, de "vámolják" a turistákat...

Attila Bulgárián keresztül jutott el Görögországba és megosztotta velünk tapasztalatait! Köszönjük Attila! :o)

***

2010. 06. 19-én érkeztünk haza Sartiból. Mi a Bulgárián átvezető utat választottuk, erről kívánok megosztani néhány tapasztalatot.

Az út vonal Nis-ig megegyezik a szokásossal. Nis-től még jó darabon autópályán haladhatunk. Ezután jó minőségű autóút (két sáv) következik amelyen főleg a hajnali órákban igen jó tempóban lehet autózni.

A bolgár-szerb határ átlépése kb 15. perc volt odafelé és visszafelé is. Szerb oldal bélyegzés, bolgár oldal belepillantás az útlevélbe.

Bolgár oldalon matrica vásárlás, a határsávot követő 500 méteren vagy négy helyen árulnak matricát áruk helyenként eltérő, mert az EUR árfolyamot nem egységesen értelmezik (5,5-6 EUR).

A bolgár oldalon Szófiáig jó minőségű úton autózhatunk a zöme kétszer kétsávos. A szófiai elkerülőn jelenleg útépítés folyik. A szófiai elkerülő minősége kb a magyar két számjegyű utakéval megegyező.

Az elkerülőről való lehajtás után mintegy 15-20 km-re autópálya építés miatt forgalom lassulás van. Ezután a bolgár görög határig jó minőségű úton helyenként kétszer két sávoson autózhatunk.

Bulgáriában 30-40 km-es távolságra egymástól találunk benzin kutakat (OMV, Shell Lukoil) minden kúton kártyával fizethetünk, szinte mindegyikhez tartozik shop árak nem drágábbak a hazainál.

A benzin jelenleg 2,1-2,2 leva. Az utolsó benzinkút (Shell) közvetlenül a bolgár-görög határon található (visszafelé itt lehet matricát venni), ha nem akarunk sokat autózni Görögországban akkor itt tankolva visszaútig nem kell tankolnunk, görög benzin ár ugyanis jelenleg 1.45 EUR.

A határon az áthaladás 1 perc, gyakorlatilag megállás nélküli.

Visszaúton a határátlépés kb. 5 perc egy útlevél ellenőrzés.

A határtól néhány km-re autópálya építés miatt terelés figyelni kell a táblákat különösen visszaúton. Thesszalonokiig gyakorlatilag végig autópálya vagy kétszer kétsávos út. Ha elértük a kerülőutat Thesszalonikinál az út további része már megegyezik a szokásossal.

Ha váltasz Magyarországon levát ami jóval könnyebb, mint makedón denárt, akkor fizethetsz a benzinkutakon levában, megveheted a matricát levában és vásárolhatsz az út szélén friss gyümölcsöt szinte fillérekért. A benzin kutakon és McDonaldsokban beszélnek angolul németül, egyéb helyeken vedd elő a régi orosz nyelvtanulási emlékeidet azzal prímán elboldogulsz.

A kicsit hosszabb útért szerintem bőven kárpótol az egyszerű határátlépés és a Vitosa havas csúcsainak látványa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése